Praktická metoda Tchaj-ťi
Practical Method Taiji

Co znamená Tchaj-ťi Praktická Metoda?

Je mnoho druhů Tchaj-ťi (Taiji, Tajči, Taichi). Taiji můžeme dělit na styly dle rodin, v nichž bylo vytvořeno a předáváno (styly Chen, Yang, Sun a Wu). Practical Method Taiji je komplexní systém s jasnou metodologií postupu žáka procesem výuky. Obsahuje výuku forem (pohybů Tchaj-ťi), aplikaci forem (sebeobranné použití pohybů Tchaj-ťi ) a využití forem Tchaj-ťi pro fyzickou zdatnost


Bojové nebo zdravotní Tchaj-ťi? Co takhle oboje?

Tchaj-ťi bylo vytvořeno a historicky vždy cvičeno jako bojové umění. Za jeho popularizací stojí fakt, že si obyčejní lidé všimli dlouhověkosti a zdraví mistrů bojových umění. Za povšimnutí stojí také to, že skutečně uznávání mistři posledních generací (co se bojové dovednosti týče), řekněme 20. a 21. století, ve svých pamětech vzpomínají, jak začali se cvičením bojových umění kvůli zdraví a nikoliv proto, aby se naučili bojovat.

Původ systému Tchaj-ťi Praktická metoda – Taiji Shi Yong Quan Fa je ve stylu rodiny Chen. Styl rodiny Chen je všeobecně považován za nejstarší styl Tchaj-ťi, od kterého je většina dalších stylů odvozena (většinou kombinací s dalším stylem Gong Fu (Kung Fu). Existuje mnoho legend a mýtů o Chan San Fengovi, který údajně Tchaj-ťi vymyslel, ale jeho postava nebyla historicky hodnověrně potvrzena.


Jasné zásady a jednoduchá pravidla pro cvičení, to je jádro Tchaj-ťi Praktická Metoda.


Systém Praktická metoda Tchaj-ťi (Practical Method) nebyl „vytvořen“, jedná se vlastně o návrat ke kořenům Tchaj-ťi jakožto kompletního fyzického i mentálního systému pro zdravý život. Obsahuje bojový charakter umění a zlepšuje zdraví.


„Znovuobjevitelem“ Practical Method je Mistr Hong Junsheng, dlouholetý žák Mistra Chen Fake (legendární Mistr rodiny Chen, který jako první začal učit toto bojové umění v Pekingu). Mistr Hong Junsheng jako první použil název Shi Yong Quan Fa („Ší Jong Čchuan Fá“) ke komplexnímu označení systému metodiky výuky. Stanovil jasné zásady a jednoduchá pravidla pro cvičení, to umožnilo rychlejší a kvalitnější výuku studentů. Jeho žáci začali vyhrávat turnaje v Tui shou (sportovní forma zápasu) jak na oblastní, tak na čínské celostátní úrovni.

Velmistr a tvůrce osnov Tchaj-ťi Praktická Metoda - Hong Junsheng
Velmistr a tvůrce osnov Tchaj-ťi Praktická Metoda – Hong Junsheng
Codl Tchaj-ťi
Mistr Chen Zhonghua a jeho osobní žák Pavel Codl